تاریخ: ۲۷ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۳۹
4

از فرخ رو پارسا تا مرضیه وحید دستجردی ۴۱ سال انتظار برای وزیر زن

از زمان صدارت فرخ رو پارسا تا زمان وزارت مرضیه وحید دستجردی ۴۱ سال برای آن که زنی بر مسند یک وزارتخانه بنشیند طول کشید. دو پزشک در دو سوی تاریخ نماینده خیل زنان توانمند ایرانی بودند.



از زمان صدارت فرخ رو پارسا تا زمان وزارت مرضیه وحید دستجردی ۴۱ سال برای آن که زنی بر مسند یک وزارتخانه بنشیند طول کشید. دو پزشک در دو سوی تاریخ نماینده خیل زنان توانمند ایرانی بودند.

دکتر فرخ رو پارسا از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۴ وزیر آموزش و پرورش بود و با این که به دلایلی چون “کمک به نشو و نمای فحشا” در سال ۱۳۵۸ اعدام شد، به استفاده از متولیان دین به عنوان مشاور در این وزارتخانه اعتقاد داشت و از این روی از مشاوره بزرگانی همچون سید محمد بهشتی و محمد جواد باهنر در دوره وزارتش بهره می جست.

اما دکتر مرضیه وحید دستجردی سرنوشت بهتری از فرخ رو پارسا داشت. او نه تنها اعدام نشد بلکه در حوزه تخصصی اش یعنی درمان و سلامت به کار گرفته شد و از سال ۱۳۸۸ تا سال ۱۳۹۱ مسئولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را برعهده گرفت.

توجه به زنان در دولت های پس از انقلاب با دولت هاشمی رفسنجانی آغاز شد. زمانی که وی مرحوم شهلا حبیبی را به سمت “رییس دفتر امور زنان” منصوب کرد. اما به رسمیت شناختن نقش زنان در دولت سید محمد خاتمی رقم خورد. دولتی که توجه به حقوق شهروندی، آزادی بیان و زنان از شعارهای انتخاباتی اش بود.

رییس جمهور خاتمی نه تنها مسند زنان را به معاونت ارتقا داد و به این ترتیب معاون امور زنان عضوی از کابینه دولت اصلاحات شد بلکه یک زن یعنی معصومه ابتکار را به سمت معاونت سازمان محیط زیست منصوب کرد تا نشان دهد که زنان غیر از حوزه های جنسیتی در دیگر حوزه ها نیز می توانند منشا اثر باشند.

بررسی تحولات دوران اصلاحات نشان می دهد که با وجود ترکیب قدرتمندی از اصلاح طلبان در مجلس، احتمال معرفی یک زن به عنوان وزیر به قدری ناممکن بود که سید محمد خاتمی ترجیح داد حضور زنان در کابینه را با روش صلح آمیزتری پیش ببرد.

اما حضور یک زن در کابینه، در دولت دوم محمود احمدی نژاد ممکن شد که حمایت کامل اصولگرایان داخل و خارج از مجلس را با خود داشت. پس از انتخابات سال ۸۸ در حالی که در هیچیک از برنامه های انتخاباتی احمدی نژاد نامی از زنان و توجه به آنان برده نشده بود.

تاجایی که یک تشکل زنان پس از انتخابات جنجالی ۸۸ اعلام کرد که در جریان کارزارهای انتخاباتی به تمامی کاندیداها درباره حقوق زنان و فرصت های برابر نامه زده و تنها ستادی که به این تشکل هرگز جواب نداده ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد بوده است.

با این حال دکتر مرضیه وحید دستجردی از دولت احمدی نژاد به کابینه راه یافت و عنوان اولین وزیر زن پس از انقلاب را از آن خود کرد.

از آن زمان تاکنون با روی کار آمدن دولت حسن روحانی و ابراهیم رییسی باز هم نقش زنان در دولت، صرفا درچهارچوب اختیار رییس جمهوری به رسمیت شناخته شد. این دو نفر هرگز زنی را به عنوان کاندید احتمالی تصدی یک وزارت خانه به مجلس معرفی نکردند و ترجیح دادند نقش زنان رای دهنده ای را که در روی کار آمدنشان نقش داشتند نادیده بگیرند.

حالا اما صدای متفاوتی به گوش می رسد. در کارگروه های بررسی و تعیین گزینه های تصدی وزارتخانه ها از زنان استفاده می شود و در کارگروه تعیین معاون زنان ریاست جمهوری زنان با گرایش های سیاسی مختلف حضور دارند. این سیگنال های امیدوار کننده می تواند نتیجه حمایت زنان از مسعود پزشکیان باشد. جال که صدای زنان از سوی رییس جمهوری منتخب شنیده شده است امید برای جایگیری یک زن توانمند در صدر یک وزارتخانه افزایش یافته است.

مراسم تحلیف مسعود پزشکیان رییس جمهوری منتخب روز نهم مرداد در مجلس برگزار و حداکثر تا دو هفته بعد کابینه وی به این نهاد معرفی می شود. باید منتظر ماند و دید آیا غیر از حوزه های جنسیتی، زنان توانمند در سایر حوزه ها به کار گرفته می شوند؟